Checken Reinigen Drogen

CHECKEN REINIGEN DROGEN

Word een held die onze wateren beschermt !

Planten en dieren van over de hele wereld zijn door de mens in Europa in het milieu geïntroduceerd, meestal per ongeluk. Omdat hun oorspronkelijke verspreidingsgebied buiten Europa ligt, worden ze exoten genoemd. De meeste zijn onschadelijk, maar sommige kunnen invasief worden. Deze invasieve uitheemse soorten veroorzaken ernstige milieuproblemen die onomkeerbaar kunnen zijn. De flora en fauna van Europese rivieren zijn de afgelopen honderd jaar radicaal veranderd door de introductie van invasieve uitheemse soorten. Ze verstoren ook uw activiteiten, bijvoorbeeld door het verstoppen van schroeven, het beschadigen van boten of het blokkeren van waterwegen. Dit maakt vissen of watersporten moeilijk en verhoogt het risico op overstromingen. Er zijn ook bepaalde invasieve uitheemse soorten die gevaarlijk zijn voor de menselijke gezondheid.

De kosten veroorzaakt door invasieve uitheemse soorten worden voor de Europese Unie geschat op meer dan 12 miljard euro per jaar.

De Europese verordening over invasieve uitheemse soorten is gebaseerd op een lijst van invasieve uitheemse soorten die de Europese Unie zorgen baren. Binnen dit kader moet België acties op het terrein implementeren om het risico op introductie en verspreiding van deze soorten te verminderen en de aanwezige populaties te beheren.

 

Wat kan jij doen?

Invasieve uitheemse soorten kunnen klein en moeilijk te herkennen zijn, zodat ze zich gemakkelijk verspreiden op natte uitrusting en kleding. Je kunt het milieu en de activiteiten waarvan je geniet helpen beschermen door ervoor te zorgen dat je uitrusting vrij is van invasieve planten en dieren zodra je het water verlaat:

Controleer boten, uitrusting en kleding na het verlaten van het water op modder, waterdieren of plantaardig materiaal, bij voorkeur voor de locatie te verlaten maar minstens alvorens naar een nieuwe locatie te verplaatsen. Verwijder alles wat je vindt en laat het ter plekke achter - bij voorkeur op het droge en weg van voetverkeer of in de vuilbak.

Maak alles wat in contact is geweest met het water zo snel mogelijk na de activiteit grondig schoon, idealiter ter plekke maar minstens vooraleer een andere locatie betreden wordt. Wees bij het schoonmaken aandachtig voor plekken die vochtig blijven of moeilijk bereikbaar zijn. Gebruik heet water of ontsmettingsmiddel als dit voorhanden is.
Dogen

 

Droog alles zo lang mogelijk (minstens 48u) voordat je het elders gebruikt, want sommige invasieve planten en dieren kunnen twee weken overleven in vochtige omstandigheden.

 

Gedetailleerd advies voor elke sector

100%x200

Hengelen

100%x200

Watersporten

100%x200

Plezier- en Binnenvaart

100%x200

Aquacultuur

100%x200

Beheer

Meld je waarnemingen

Als je een invasieve uitheemse soort opmerkt, aarzel dan niet om die te melden op waarnemingen.be of inaturalist.org. Elke melding is essentieel om hun impact op het milieu beter op te volgen en te beperken.

 

 

 

 

Leer de soorten kennen

Hieronder vindt u meer informatie over een aantal invasieve uitheemse soorten in onze wateren. Lees meer over alle soorten op de EU-lijst en de RIPARIAS-waarschuwingslijst.

100%x200

Watercrassula

100%x200

Parelvederkruid

100%x200

Waterteunisbloem

100%x200

Grote waternavel

100%x200

Waterwaaier

100%x200

Blauwbandgrondel

100%x200

Marmerkreeft

100%x200

Zwarte dwergmeerval

100%x200

Pontokaspische vlokreeft

100%x200

Driehoeksmossel

Photo Credits: Etienne Branquart, CR Amblève, NSSIAS, Ole-ohm, C. Wassmansdorf