Hengelen
Word een held die onze wateren beschermt !
Bij elke worp van je hengel kan je onze rivieren beschermen. Invasieve uitheemse soorten bedreigen namelijk de inheemse planten en dieren die in onze wateren leven. Ze verstoppen zich als onzichtbare draken onder je laarzen, op je netten en tussen je aas.
Vergeet dus zeker niet het protocol “Checken – Reinigen – Drogen” uit te voeren om hun verspreiding te voorkomen en onze lokale soorten te
beschermen. Ook jij maakt deel uit van de strijd tegen deze indringers.
Samen beschermen we onze rivieren, meren en vijvers!
Gedetailleerd advies voor hengelaars
Een van de voornaamste bioveiligheidsprotocols voor het beperken van de introductie en verspreiding van invasieve uitheemse soorten is het principe van een checken, reinigen, drogen protocol na elke hengelsportactiviteit in en rond zoet water en wanneer er gewisseld wordt tussen locaties. Dit houdt het volgende in:
|
Controleer boten, uitrusting (bijvoorbeeld netten, lieslaarzen, hengel en gebruikte lijnen,…) en kleding op verontreinigingen zoals modder, plantaardig materiaal en waterdieren, bij voorkeur voor het verlaten van de locatie. Verwijder alles wat je vindt, en laat het achter - bij voorkeur op het droge en weg van voetverkeer of in de vuilbak. |
|
Maak alles wat in contact geweest is met water zo snel mogelijk grondig schoon met kraantjeswater, met aandacht voor plekken die vochtig blijven of moeilijk bereikbaar zijn. Gebruik heet water of desinfectans indien dit voorhanden is. Ook dit gebeurt best op de locatie waar gehengeld werd. Wanneer dit niet mogelijk is kan er ook geopteerd worden om het materiaal af te spoelen met water waar in gevist werd, maar dan spoel je best zo snel mogelijk thuis nog eens extra af. Hierbij is het dan belangrijk dat het afspoelen van het hengelmateriaal uit de buurt van een waterlichaam of vochtige bodem gebeurt. |
|
Droog alles zo lang mogelijk (minstens 48u) voordat je het elders gebruikt, want sommige invasieve planten en dieren kunnen tot twee weken overleven in vochtige omstandigheden. |
Hieronder vindt u het communicatiemateriaal voor hengelaars:
Daarnaast zijn er nog enkele aanvullende maatregelen die genomen kunnen worden voor specifieke situaties:
- Laat geen aas vrij in de natuur. Aas dat in de natuur verzameld werd kan wel worden vrijgelaten onder de voorwaarde dat dit enkel gebeurt op de locatie van verzamelen. Gebruik bij voorkeur inheemse soorten als aas.
- Verplaats geen uitheemse soorten of habitatmateriaal (incl. water) tussen locaties
- Gebruik voor visbepotingen enkel vissen van betrouwbare bronnen (zonder uitheemse soorten) en verifieer na een aankoop dat het lot gekochte vissen enkel de gewenste soorten bevat. Neem bij het opstellen van bestekken voor het aankopen van visbepotingen de afwezigheid van invasieve uitheemse soorten op als een uitsluitingsvoorwaarde.
- Wees je bewust van het verhoogde risico na het beoefenen van de hengelsport met je eigen materiaal in het buitenland. Voorzie een grondige inspectie en schoonmaak met heet water en zorg bij voorkeur ervoor dat alle materiaal volledig droog is vooraleer het terug te gebruiken in eigen land.
- Wees u bewust van het verhoogde risico in, of nabij een waterlichaam met een bijzonder gevoelige ecologie, zoals bijvoorbeeld een natuurreservaat. Zorg in deze situaties ervoor dat bioveiligheidsprotocols met extra zorg worden uitgevoerd zodat er geen uitwisseling is met deze waterlichamen.
Naast het voorkomen van de verspreiding van invasieve uitheemse soorten, helpen deze maatregelen ook om de introductie en verspreiding van ziekten te voorkomen.
Wat te doen als je een invasieve uitheemse soort gevangen hebt?
Bij het hengelen worden soms ook invasieve uitheemse soorten gevangen, als dit gebeurd is het aangewezen deze onmiddellijk terug te zetten op de plaats van herkomst. In geen geval mogen deze dieren getransporteerd worden.
Meld je waarnemingen
Als je een invasieve uitheemse soort opmerkt, aarzel dan niet om die te melden op waarnemingen.be of inaturalist.org. Elke melding is essentieel om hun impact op het milieu beter op te volgen en te beperken.
Organisatie van evenementen of wedstrijden
Als u hengelsport evenementen of wedstrijden organiseert, kunt u het gebruik van het protocol ‘checken, reinigen, drogen’ aanmoedigen door de nodige reinigingsapparatuur ter beschikking te stellen. Heet water of desinfectans zijn bijvoorbeeld doeltreffende middelen om aquatische organismen op uitrusting te doden. Daarnaast kan de toepassing van deze protocollen opgenomen worden in het wedstrijdreglement en/of de uitnodigingen.
Code goede praktijk
Deze maatregelen maken deel uit van een code goede praktijk die is opgesteld in samenwerking met hengelsport organisaties en federaties in België (Vlaanderen, Brussel en Wallonië). Deze code is ontwikkeld in het kader van het hoofdstuk betreffende zoet water van het nationaal actieplan voor de aanpak van de onopzettelijke introductie en verspreiding van invasieve uitheemse soorten van de Unielijst in België.