AQUACULTUUR
Word een held die onze wateren beschermt !
Elke dag opnieuw kan jij een heldendaad verrichten door jouw bassins vrij te houden van invasieve uitheemse soorten. Deze bedreigen namelijk onze ecosystemen, en verspreiden zich als onzichtbare draken door zich vast te hechten aan je uitrusting, en zich te verstoppen in het transportwater.
Vergeet dus zeker niet het protocol “Checken – Reinigen – Drogen” uit te voeren om hun verspreiding te voorkomen en de lokale biodiversiteit te beschermen. Ook jij maakt deel uit van de strijd tegen deze indringers.
Samen beschermen we onze rivieren, meren en bassins!
Gedetailleerd advies voor viskwekers
|
Controleer materiaal en uitrusting voor vangst en transport (boten, netten, containers, kuipen en artificiële poelen,…) en kleding (lieslaarzen e.a.) op verontreinigingen zoals modder, plantaardig materiaal en waterdieren, bij voorkeur voordat u de locatie verlaat. Verwijder alles wat je vindt, en laat het achter - bij voorkeur op het droge ondergrond en weg van voetverkeer, of in de vuilnisbak. |
|
Maak alles wat in contact geweest is met water zo snel mogelijk grondig schoon met kraantjeswater indien dit beschikbaar is, met aandacht voor plekken die vochtig blijven of moeilijk bereikbaar zijn. Gebruik heet water indien dit voorhanden is of een ontsmettingsmiddel. Ook dit gebeurt best op de locatie zelf. Zorg ervoor dat het afspoelwater niet naar naburige waterlichamen kan lopen. |
|
Droog alles zo lang mogelijk (minstens 48 u) voordat je het materiaal elders gebruikt om de overlevingskans van propagulen zo veel mogelijk te minimaliseren, want sommige invasieve planten en dieren kunnen tot twee weken overleven in of op nat materiaal. |
Hieronder vindt u het communicatiemateriaal voor aquacultuur:
Daarnaast zijn er nog enkele aanvullende maatregelen die genomen kunnen worden:
- Gebruik voor de aankoop van visbroed/kweekstock geen bronnen die in het wild gevangen vis verkopen of gebruiken. Wildvang houdt een groter risico in voor de aanwezigheid van ziekten en invasieve uitheemse soorten.
- Zorg ervoor dat de filters voor vijverwaterpompen goed functioneren bij het vullen van transporttanks voor levende vissen, om te voorkomen dat propagulen en fragmenten van IUS niet mee vervoerd worden.
- Vermijd bij het afleveren van vis dat het transportwater rechtstreeks in het aquatische milieu van de bestemming wordt geloosd. Gebruik het principe van acclimatisatie door water van de bestemming in de transporttanks te laten stromen totdat al het aanwezige transportwater is vervangen. Het transportwater dat wegstroomt wordt in de riool geloosd of, als er geen riool is, op een locatie waar het kan infiltreren zonder in het aquatisch milieu terecht te komen.
- Zorg ervoor dat de in- en outlets van de kweekinfrastructuur voorkomen dat gekweekte vissen en invasieve uitheemse soorten in omringende waterlichamen terechtkomen en dat wilde vissen en IUS de kweekinfrastructuur binnenkomen.
Meld je waarnemingen
Als je een invasieve uitheemse soort opmerkt, aarzel dan niet om die te melden op waarnemingen.be of inaturalist.org. Elke melding is essentieel om hun impact op het milieu beter op te volgen en te beperken.
Code goede praktijk
Deze maatregelen maken deel uit van een code goede praktijk die is opgesteld in samenwerking met organisaties en federaties van de aquacultuur sector in België (Vlaanderen, Brussel en Wallonië). Deze code is ontwikkeld in het kader van het hoofdstuk betreffende zoet water van het nationaal actieplan voor de aanpak van de onopzettelijke introductie en verspreiding van invasieve uitheemse soorten van de Unielijst in België.