Binnen- en plezievaart
Word een held die onze wateren beschermt !
Bij elke tocht met je boot kun je een beschermer van onze wateren worden tegen invasieve uitheemse soorten. Deze bedreigen namelijk de lokale biodiversiteit, en verspreiden zich als onzichtbare draken door zich vast te hechten aan de romp en touwen van je boot.
Door het protocol “Checken – Reinigen – Drogen” toe te passen, draag je bij aan het behoud van waterlopen. Ook jij maakt deel uit van de strijd tegen deze indringers!
Samen beschermen we onze rivieren en waterlopen!
Gedetailleerd advies voor pleziervaarders en binnenvaartondernemers
|
Controleer uitrusting die in het water hangt (bijv. touwen, fenders en ankers) op verontreinigingen zoals modder, plantenfragmenten en kleine waterdiertjes, alvorens de locatie te verlaten. Controleer ook regelmatig filters en inlets van (koel)water op de aanwezigheid van plantenfragmenten of waterdieren. Verwijder alles wat je vind, en gooi het in de vuilbak. |
|
Maak alles wat in contact is geweest met water zo snel mogelijk grondig schoon voordat u de locatie verlaat. Gebruik hiervoor altijd water dat zo vrij mogelijk is van biota om te vermijden dat deze mee getransporteerd worden, bijvoorbeeld door opgepompt water uit rivieren of kanalen te filteren. Gebruik heet water indien dit beschikbaar is, omdat dit biota kan doden vooraleer deze in de waterloop terechtkomen. Indien mogelijk, vermijd de aanwezigheid van plassen op het dek en stilstaand water in interne structuren bij verplaatsingen tussen locaties; en laat materialen zo lang mogelijk drogen om de verspreiding van aquatische biota die op vochtige materialen aangehecht zijn te beperken. |
Hieronder vindt u het communicatiemateriaal voor plezier- en binnenvaart:
Extra bioveiligheidmaatregelen
- Controleer je vaartuig regelmatig op de aanwezigheid van biofouling en verwijder deze zo veel mogelijk. Het regelmatig aanbrengen van antifouling kan de aangroei van biofouling sterk vertragen.
- Zorg dat drijvend materiaal waarop biofouling groeit, zoals bijvoorbeeld boeien en steigers, volledig gereinigd en gedroogd worden vooraleer ze op nieuwe locaties worden geplaatst.
- Vermijd het varen door plantenmatten. Dit kan leiden tot fragmentatie en van de planten en verspreiding ervan.
- Vermijd het opnemen van ballastwater in hotspots van invasieve soorten en vermijd indien mogelijk het vervoeren van ballastwater tussen verschillende riviersystemen/kanalen.
- Zorg ervoor dat gebruikt of weggegooid materiaal (bijvoorbeeld touwen) dat in het water heeft gelegen, niet in de natuur terechtkomt. Breng het indien mogelijk naar een bestaand recyclagepark of verwijder het via een afvalverwerkingsbedrijf.
Meld je waarnemingen
Als je een invasieve uitheemse soort opmerkt, aarzel dan niet om die te melden op waarnemingen.be of inaturalist.org. Elke melding is essentieel om hun impact op het milieu beter op te volgen en te beperken.
Organisatie van evenementen of wedstrijden
Als u evenementen of wedstrijden voor de pleziervaart organiseert, kunt u het gebruik van het protocol ‘checken, reinigen, drogen’ aanmoedigen door de nodige reinigingsapparatuur ter beschikking te stellen. Heet water of desinfectans zijn bijvoorbeeld doeltreffende middelen om aquatische organismen op uitrusting te doden. Daarnaast kan de toepassing van deze protocollen opgenomen worden in het wedstrijdreglement en/of de uitnodigingen.
Code goede praktijk
Deze maatregelen maken deel uit van een code goede praktijk die is opgesteld in samenwerking met binnen- en pleziervaart organisaties en federaties in België (Vlaanderen, Brussel en Wallonië). Deze code is ontwikkeld in het kader van het hoofdstuk betreffende zoet water van het nationaal actieplan voor de aanpak van de onopzettelijke introductie en verspreiding van invasieve uitheemse soorten van de Unielijst in België.