Soorten

 

Voor de unie zorgwekkende soorten

De lijst van voor de Unie zorgwekkende invasieve soorten vormt de kern van de IUS-verordening. Deze lijst is dynamisch en nieuwe soorten kunnen op initiatief van een lidstaat of de Commissie worden voorgedragen. Het proces is gebaseerd op wetenschappelijke risicobeoordelingen. Meer informatie over het proces - van voorstel tot eventuele opname van een soort - kunt u hier vinden.

Op dit moment zijn 88 soorten op de lijst opgenomen. De eerste Unielijst werd op 3 augustus 2016 van kracht, en de eerste update van de Unielijst trad op 2 augustus 2017 in werkingIn juni 2019 stemden de lidstaten positief over een voorstel dat de lijst nogmaals uitbreid met 17 soorten. Deze tweede update werd officieel van kracht op 14 augustus 2019. De derde update breidde de lijst uit met nogmaal 22 soorten en werd van kracht op 2 augustus 2022. Na deze laatste update bevat de lijst nu 47 diersoorten en 41 plantensoorten.

Klik op de planten- of dierentegel voor meer informatie over de soorten.

                                                                                                   PLANTEN                                          DIEREN 

                                                                                                    XXX

Bovendien kunt u hier een brochure vinden van de Europese Commissie, waarin alle opgelijste soorten nogmaals beschreven staan.