Watersporten
Word een held die onze wateren beschermt !
Bij elke duik, peddelslag of boottochtje kan je een beschermer van onze rivieren worden. Invasieve uitheemse soorten bedreigen namelijk de planten en dieren die in onze wateren leven. Ze verstoppen zich als onzichtbare draken in de plooien van je wetsuit, plakken aan je peddels of hechten zich aan je boot.
Vergeet dus zeker niet het protocol “Checken – Reinigen – Drogen” uit te voeren om hun verspreiding te voorkomen en onze rivieren en meren te beschermen.
Ook jij maakt deel uit van de strijd tegen deze indringers.
Samen beschermen we onze rivieren, meren en vijvers!
Gedetailleerd advies voor watersporten
Het belangrijkste bioveiligheidsprotocol voor het beperken van de introductie en verspreiding van invasieve uitheemse soorten is het principe van een checken, reinigen, drogen protocol na elke sportactiviteit in en rond zoet water en wanneer er gewisseld wordt tussen locaties. Dit houdt het volgende in:
|
• Controleer boten, uitrusting en kleding (bijvoorbeeld zwemvesten, dry- en wetsuits, peddels, duikgordels,…) na het verlaten van het water op modder, waterdieren of plantaardig materiaal, bij voorkeur voor de locatie te verlaten maar minstens alvorens naar een nieuwe locatie te verplaatsen. Verwijder alles wat je vindt en laat het ter plekke achter - bij voorkeur op het droge en weg van voetverkeer of in de vuilbak. |
|
Maak alles wat in contact is geweest met het water zo snel mogelijk na de activiteit grondig schoon, idealiter ter plekke maar minstens vooraleer een andere locatie betreden wordt. Wees bij het schoonmaken aandachtig voor plekken die vochtig blijven of moeilijk bereikbaar zijn. Gebruik heet water of ontsmettingsmiddel als dit voorhanden is. |
|
Laat het water uit elk deel van je boot lopen voordat je de site verlaat. Droog alles zo lang mogelijk (minstens 48u) voordat je het elders gebruikt, want sommige invasieve planten en dieren kunnen twee weken overleven in vochtige omstandigheden. |
Hieronder vindt u het communicatiemateriaal voor watersporten:
Daarnaast zijn er nog enkele extra maatregelen die genomen kunnen worden voor specifieke situaties:
- Vermijd het varen of peddelen door plantenmatten (die invasieve soorten kunnen bevatten). Hierdoor kunnen planten fragmenteren en verder worden verspreid.
- Wees u bewust van het verhoogde risico bij het binnenbrengen van boten en uitrusting vanuit het buitenland.
- Wees u bewust van het verhoogde risico wanneer u watersport beoefent in een waterlichaam met een bijzonder gevoelige ecologie, zoals bijvoorbeeld een natuurreservaat.
Meld je waarnemingen
Als je een invasieve uitheemse soort opmerkt, aarzel dan niet om die te melden op waarnemingen.be of inaturalist.org. Elke melding is essentieel om hun impact op het milieu beter op te volgen en te beperken.
Organisatie van evenementen of wedstrijden
Als u watersport evenementen of wedstrijden organiseert, kunt u het gebruik van het protocol ‘checken, reinigen, drogen’ aanmoedigen door de nodige reinigingsapparatuur ter beschikking te stellen. Heet water of desinfectans zijn bijvoorbeeld doeltreffende middelen om aquatische organismen op uitrusting te doden. Daarnaast kan de toepassing van deze protocollen opgenomen worden in het wedstrijdreglement en/of de uitnodigingen.
Code goede praktijk
Deze maatregelen maken deel uit van een code goede praktijk die is opgesteld in samenwerking met watersport organisaties en federaties in België (Vlaanderen, Brussel en Wallonië). Deze code is ontwikkeld in het kader van het hoofdstuk betreffende zoet water van het nationaal actieplan voor de aanpak van de onopzettelijke introductie en verspreiding van invasieve uitheemse soorten van de Unielijst in België.