Rampenplannen

Rampenplannen


De Verordening (EU) nr. 1143/2014 betreffende invasieve uitheemse soorten (IUS) benadrukt het belang van het voorkomen van de vestiging van invasieve uitheemse soorten (IUS) binnen de EU en het nemen van snelle maatregelen als ze zich toch vestigen.

In lijn hiermee verbindt België zich ertoe om uitgebreide noodplannen te ontwikkelen en duidelijke beheersstructuren op te zetten om snel en doeltreffend te kunnen reageren.
Deze noodplannen dragen bij tot het nakomen van de verplichting van snelle uitroeiing in een vroeg stadium van invasie onder Artikel 17 van de EU Verordening.

Over rampenplannen

Er worden noodplannen ontwikkeld voor België, waarin wordt uiteengezet hoe de federale en regionale overheden en operationele partners zullen reageren op de uitbraak van een IUS die zorgwekkend is voor de EU op het grondgebied. De plannen zullen soortspecifiek zijn of gegroepeerd per soort op basis van hun ecologie, beheer en de betrokken instanties. Rampenplannen en uitbraakbeheer beginnen met het anticiperen op en beoordelen van potentiële bedreigingen, omvatten voorbereiding en reactie en eindigen met het intrekken van specifieke reactieprocedures.

De plannen worden opgesteld door het Nationaal Wetenschappelijk Secretariaat voor IUS en goedgekeurd door het Nationaal Comité voor IUS. Deze plannen zijn dynamisch en zullen waar nodig worden bijgewerkt, rekening houdend met de lessen die zijn getrokken uit daadwerkelijke uitbraken.

Plannen voor België

De volgende noodplannen zijn beschikbaar of worden ontwikkeld:

  • Landplatwormen

  • Wasbeerhond (in ontwikkeling in 2025)

  • Eekhoorns (in ontwikkeling in 2025)